Tři tipy jak přežít přijímačky

Už je to tady, stejně jako každý rok i letos začala pro naše děti, žáky a studenty ta nejnáročnější část školního roku. Čekají je přijímačky, maturita, státnice, nebo různé písemky a to znamená pro mnohé z nich skutečně velkou psychickou zátěž.

Samozřejmě, každé dítě je jiné, má jinou citlivost, jiný práh stresu, takže ne každý rodič musí zvýšenou míru stresu s dítětem prožívat či řešit. Také jsou děti, které při krátkodobém stresu dokážou podávat nejlepší výkon.

Já bych se ráda zaměřila na děti, které stres nesou tak výrazně špatně, že se jim projevují před zkouškami tělesné obtíže jako bolesti břicha, časté nucení na močení, studené ruce a nohy, třes, nespavost, průjem nebo zvracení.

Jak se tedy na přijímačky nejlépe připravit?

EFT

1/ Zklidňováním limbického systému ťukáním EFT a to především karate bodu. Fyzické reakce na stres jsou zaviněny zjednodušeně řečeno právě limbickým systémem, kdy dochází přes nervovou a hormonální soustavu k okamžitým reakcím sympatického a parasympatického svalstva.

Ťukání karate bodu okamžitě snižuje až o 37% sekreci kortizolu, stresového hormonu číslo jedna a také snižuje úzkost o 40%. Stačí pár minutek a okamžitě vidíte, jak se dítěti vrací do tváře barva, jak se zklidňuje a celkově se cítí lépe. Nemusíte v tom hledat žádné složitosti ani nic říkat, dítěti stačí jen poklepávat a pravidelně dýchat.

Bachovy esence

2/ Druhým tipem jsou Bachovy esence. Pracuji s nimi již mnoho let a nikdy mě nezklamaly. Nejlepší variantou je pár týdnů dopředu připravit směs přímo pro individuální potřeby daného studenta. Z této na míru připravené směsi se pak užívá denně 4x 4 kapky a vylaďuje se rovnou, co je potřeba.

Bachovy esence dokážou pomoci s učením, soustředěním, spánkem, podporují sebevědomí, motivaci, pomáhají při velké tělesné i psychické zátěži atd. Prevence je opravdu důležitá, protože citlivější jedinec by mohl být po měsících příprav na pokraji svých sil.

Pro den D jsou pro nás nezbytností výrobky Rescue Remedy (Krizové esence) s obsahem Bachových esencí, především pastilky jsou velmi příjemné a může je mít student i školák v batohu pořád.

Dýchání

3/ Třetí tipem je dýchání. I za normálních okolností většina z nás dýchá povrchně, málo a špatnou technikou. Kyslík se tak nemá šanci dostat do míst, kde je ho nejvíc potřeba. Ve stresu je dech ještě rychlejší a mělčí, navíc méně vydechujeme. Krev se tak stává alkaličtější, což zase o něco víc alarmuje mozek. Začarovaný kruh. Proto se soustřeďte na dech. Jedna velmi jednoduchá a účinná technika je tato:

A rada na závěr? Pokud jsou vaše obavy a strachy skutečně paralyzující, obraťte se na zkušeného kouče nebo praktika EFT. Klidná soustředěnost a studijní úspěchy za to stojí.

Hodně štěstí přeje,

Markéta Zachariášová