Z mojí praxe – Poruchy cyklu ženy jako ukazatel stresu

Máte problémy s pravidelnou menstruací, ale podle lékaře jste jinak v pořádku? Pak je zřejmě nejvyšší čas kouknout se na vaši stresovou zátěž.

Je vlastně fascinující, na kolik my lidé dokážeme ignorovat psychickou nepohodu a stres. Jak máme nesmírně vysoký práh stresu a jak dlouho dokážeme v takových podmínkách žít.

Možná sami znáte typy lidí, kteří si dokážou předchozí stres připustit, teprve když leží s infarktem na oddělení JIP. Tak dlouho jsou slepí k mnoha varovným signálům, že nakonec potřebují ten nejtěžší kalibr, aby pochopili, že mají zastavit.

Z jistého úhlu pohledu by se dalo říci, že naše nespokojená duše k nám výhradně mluví přes tělo.

Proč přes tělo? Protože jakmile se nám začne něco dít na tělesné úrovni, začínáme o tom přemýšlet. A když už něco bolí, tak to honem rychle začneme to řešit. Nejvyšší pohotovost nastává, když v těle něco přestane fungovat.

V našem těle jsou tři systémy, které jsou na stres nejcitlivější – systém trávicí, systém imunitní a systém hormonální.

Možná bychom tak jako ženy mohly mít oproti mužům trochu výhodu, že můžeme sledovat svůj měsíční cyklus. Ten je vlivem hormonů velmi citlivý na jakékoli výkyvy psychického a fyzického zdraví, takže kdybychom dokázaly jeho změny lépe vnímat a pružněji na ně reagovat, dalo by se toho skvěle využít.

Jenže senzitivní cyklus je jedna část skládačky, druhá část je právě žena, která vnímavě reaguje. Dokáže se naladit na svoje potřeby a respektuje svoje tělo.

Na to ale v našem hektickém světě často není ani prostor, ani čas.  Velmi často jsou pr nás ženy potřeby ostatních výše, než naše vlastní. A tak jdou zase stranou náznaky a tělo/duše opět musí nasadit těžší kalibr.

Proto se logicky stres u žen velmi často nakonec projeví poruchou, nebo úplným vysazením cyklu. Nemluvě o závažnějších nemocech těchto citlivých orgánů.

Už nejednou jsem měla možnost s klientkami tyto obtíže zpracovávat a vždy s pozitivním výsledkem.

Třeba s klientkou, která přišla v okamžiku, kdy byla již čtyři měsíce bez, do té doby pravidelné, menstruace. Všechna vyšetření byla v pořádku a lékařka jí nabídla hormonální léčbu, do které se paní skutečně nechtělo.

Na můj dotaz, co se dělo v minulých měsících, kdy to začalo a jestli neprožívala nějaký větší stres, samozřejmě odpověděla, že nikoli. Prý všechno v normálu. Když jsem si ale nechala popsat měsíc po měsíci všechny události a situace, kterým čelila, všechno to, co musela zvládnout za plného běhu rodiny, zaměstnání atd., bylo jasné, že by to porazilo i tura domácího.

Navíc se pochopitelně po první vynechané menstruaci přidal stres z vynechané menstruace, který dále narůstal. A jako nabalující se koule k sobě ještě začínal přibírat strach z menopauzy, stárnutí atd.

Začaly jsme tedy pomocí EFT zpracovávat všechny pocity a bloky, spojené s výše uvedenými tématy. Přeprogramovaly jsme podvědomí, kde byla od dětství uložena témata „musím všechno zvládnout“ a „strach říct ne“.

Rozebraly jsme společně možnosti, kde všude by mohla ubrat, kterých zbytečných povinností by se mohla zbavit a které by mohla delegovat na někoho jiného. Připravily jsme strategii, jak předcházet podobnému zahlcení v budoucnu.

 Už překvapivě během ťukání začala klientka hlásit pnutí a pohyb v podbřišku, po sezení se cítila skvěle a plná sil. A během několika dní dorazila i vytoužená menstruace.

Je to skutečně tak. Tělo reaguje na emocionální rozpoložení člověka okamžitě. Na všech úrovních, včetně buněčné. Proto mají metody, jako je EFT, tak široký záběr a proto je opravdu výhodné je vyzkoušet na všechno.

Více o stresu a jeho vlivu na zdraví se můžete dočíst zde. Další články a případy z praxe můžete vidět zde.

Markéta Zachariášová