Jak odstranit strach

Strach jako takový je základní lidská emoce, která nás ochraňuje před nebezpečím. Jsou za něj odpovědné nejstarší struktury mozku především amygdala, která je součástí limbického systému.

Napsány byly stohy článků odborných i neodborných popisující tento mechanismus a pro podrobnosti si může skočit na google každý. To, co však zajímá člověka trpícího nepřiměřeným strachem především, je odpověď na otázku, jak se strachu zbavit.

Jednou z nejúčinnějších cest k odstraňování strachu je metoda EFT. Tato metoda byla rozvinuta Ing. Gary Craigem, ale její předchůdkyní byla metoda TFT, kterou vyvinul americký psycholog Dr. Roger Callahan (1925-2013). A u jejího zrodu byl právě strach.

Doktor Callahan léčil v sedmdesátých letech minulého století pacientku, která měla panický strach z vody. Její strach hraničil s fobií, měla problémy i s mytím nádobí, nebo sprchováním. Při jednom sezení ho napadlo se pacientky zeptat, kde ten strach cítí v těle. Ona odpověděla, že v žaludku.

Dr. Callahana, znalého čínských meridiánů, napadlo, že by si mohla klientka zkusit chvíli poťukávat bod žaludku (to je bod pod okem). A ono to zabralo. Její žaludek se uvolnil a tím během krátké chvilky došlo k obrovské úlevě. Žaludek se uvolnil a strach zmizel.

Emoce a strach nám vadí především proto, že se v těle začnou odehrávat nepříjemné děje. Bolí břicho, buší srdce, potí se ruce… v podstatě se spouští v mozku poplachová reakce bojuj, uteč nebo zmrzni. Akutní fáze stresu. Pokud tuto stresovou reakci dokážeme zklidnit, logicky se uklidníme i co se strachu týče. Dle nejnovějších studií dokáže EFT snížit hladinu kortizolu (jeden ze stresových hormonů) po hodině až o 37%!!!

Dr. Callahan samozřejmě po tomto úspěchu začal při své psychologické práci propracovávat, zkoumat a zkoušet poťukávání energetických bodů se svými dalšími pacienty. Měl obrovské úspěchy a tak se zrodila metoda TFT.

Byla ovšem trochu komplikovaná, ťukací protokoly byly zdlouhavé a proto se  v devadesátých letech minulého století pokusil metodu zjednodušit Ing. Gary Craig a nám vzniklo úžasné a jednoduché EFT – Emotional freedom technique.

Na EFT nejskvělejší to, že po krátkém seznámení se základními pravidly, máte pomoc stále s sebou na konečcích vlastních prstů. I při záchvatu strachu, při panické atace. Když je nejhůř, jenom ťukejte „karate bod“ a dýchejte.

Základní recept naleznete ve článku „Základní recept EFT“, spolu s přiloženým obrázkem meridiánových bodů, které se lehce poťukávají.  Zkuste to, za zkoušku nic nedáte. Vyzkoušejte svůj strach odstranit a uvidíte.

Může se samozřejmě stát, že vám EFT nepomůže při laickém užívání úplně stoprocentně. Pokud budete ťukat sami, uleví se vám nejspíš v tu chvíli od akutního problému, ale neodstraníte příčinu a strach se vám budou vracet. Tady je na místě vyhledat certifikovaného praktika EFT.

Mnohdy totiž za strachem prvním je uložen jiný, větší. Na to však ale potřebuje člověk hlubší znalosti a zkušenosti. Popravdě řečeno, i zkušený praktik EFT se svými trablemi chodí ke kolegovi, protože sami sobě na záda prostě nevidíme.

Na sezení ke mně přijela klientka, kterou sužovaly ochromující , nevysvětlitelné strachy o dospělého syna. Měla z toho panické ataky, nemohla spát, stále se budila. Přestože bydlel její, dospělý syn v jiném městě, bála se každý večer usnout strachem o něj. Užívala antidepresiva od lékařů, ale stále nic nepomáhalo. Už to trvalo roky a nevěděla, kudy kam. Byla na dně. Naštěstí se nám společně podařilo příčinu najít, odhalit, zpracovat. Kořeny byly v dětství.

Třetí den přišel email:

Srdečně zdravím,

posílám reakci na naši společnou středeční terapii. Musím Vám poděkovat, protože fakt je mi bezva, ještě zbytek středečního dne byl takový nic moc, byla jsem i dost unavená a moje mysl produkovala ještě trochu nesmysly, sešla jsem se synem, ale k večeru jsem stejně jela domů a druhý den se stal zázrak. Fakt je mi dobře, psychika se uklidnila, nemám potřebu kontroly, jestli je syn v pořádku a aby se mu nic nestalo, prostě paráda, paráda, paráda, je mi fajn. Jsem moc ráda, že jsem si s Vámi domluvila osobní setkání, intuice mě nezklamala (dovedla mě až Vašemu zvonku ) Mějte se moc hezky a někdy se zase uvidíme. L.K.

Samozřejmě, že někdy jedno sezení nestačí. Je fér říct, že při větších a hlubších problémech je potřeba víc sezení, než jedno. Ale když se zadaří hned, je to krásná třešinka na dortu. Štěstí může přát i při laickém používání. Tak zkoušejte, ťukejte, nic za to nedáte.

Další články a případy z praxe najdete zde.

Hodně štěstí a život beze strachu přeje

Markéta Zachariášová

certifikovaný EFT praktik