Kdy je pro vás EFT správná volba?

Je pro vás stále nepochopitelné, jak může EFT fungovat vlastně na všechno? Chtěli byste mít jistotu, že je zrovna váš problém vhodný pro metodu EFT? Potřebujete vědět, jak dlouho bude trvat, než se své obtíže zbavíte? Doufám, že se vám po přečtení tohoto článku mnohé osvětlí.

Jak může EFT fungovat na všechno?

Jednoduchou odpovědí by mohlo být to, že jinak to ani není možné, protože v našem životě vždy všechno souvisí se vším. Ale hlavně jde o to, že EFT dokáže účinně a měřitelně snižovat stres a stresová zátěž je spouštěčem téměř všech zdravotních obtíží. Těm dnes říkáme také psychosomatické obtíže. Ve stresu tělo produkuje úplně jiné látky než ve stavu rovnováhy.

Tělo a mysl jedno jsou. To, co prožíváme se vždy projeví na našem těle. Někdy hned a někdy se „nádoba stresu“ plní delší dobu.

Když máme potíže s někým nebo něčím, pak zas EFT pomůže nejen v tom, že nás zbaví stresu s danou situací, ale dokáže také měnit vzorce a přesvědčení a vyzmizíkovat všechny negativní emoce. Kdo jednou zažil, jaké to je, zbavit se po pár minutách emoce, která mu způsobovala roky stres, většinou se nepřestává síle EFT divit.

Za jak dlouho se zbavíte své obtíže?

Vždy záleží na tom, jak dlouho se s daným problémem potýkáte a kolik je k němu spojeno emocí a stresu. Jakou máte povahu, zdali jste extrovert nebo introvert atd. Přesto však lze velmi obecně rozdělit tyto problémy do tří skupin:

1/ PROBLÉMY, NA KTERÉ JE EFT SKUTEČNĚ EXPERT A OKAMŽITĚ SE JICH ZBAVÍTE

Tam patří všechno, kde vás obtěžuje, že tělo dělá něco, co vy nechcete. Reaguje automaticky na vnější podněty a vy s tím vědomě nedokážete téměř nic udělat. Takže věci jako stažení hrdla, bolesti žaludku, pocení, třes rukou, nucení na WC, atd. spojené s nějakou opakující se situací – když jdete k lékaři, na zkoušku, nebo třeba i do školy nebo práce.

Do této kategorie patří i alergie. EFT zkrátka dokáže vyrušit jakoukoli reakce těla napojenou na vnější podnět.

A patří do této kategorie i dlouhodobé obtíže, se kterými si normální medicína neví rady, byli jste všude možně a pořád máte dejme tomu stažené hrdlo a špatně se vám polyká. Bez jakéhokoli lékařského nálezu. Bolí vás záda, žaludek, nebo jakákoli část vaší anatomie, přestože jste vyzkoušeli všechno možné a vyšetření neukázala žádný nález.

Do kategorie okamžitého zlepšení či stoprocentního vyřešení můžeme zařadit také nespavost (pokud má jednu příčinu) a strach nebo fobie z jedné věci. Zkrátka vše kde víte, že téma je jen jedno a ohraničené (např. vztek na šéfa), nebo krátkodobé (např. před dvěma týdny jsem byl na zákroku u zubaře a zub stále bolí, byť by určitě bolet neměl).

Kdybyste měli mít povědomí o EFT jenom kvůli těmto obtížím, tak by to bylo skvělé, protože málo která metoda tyto věci dokáže řešit a žádná tak rychle, jako EFT. I sami, jako laici, můžete na tyto problémy zkoušet Základní recept EFT.

2/ PROBLÉMY, KTERÉ MOHOU K VYŘEŠENÍ POTŘEBOVAT 2-3 SEZENÍ, BYŤ ZMĚNY TAKÉ POCÍTÍTE IHNED

Samozřejmě, pokud se obtíž dostane do stadia, že už vznikly tkáňové změny a je nějaký klinický nález, tam je potřeba sezení více.

Pro příklad – pokud vás tlačí žaludek, kdykoli vidíte svoji školu, je pravděpodobné, že vás toho EFT zbaví okamžitě. Pokud však tlačení žaludku ignorujete roky a tím si vypěstujete žaludeční vřed, potom samozřejmě hojení může trvat o něco déle.

Kdykoli jakýmkoli způsobem snížíme stresovou zátěž, dáváme tělu větší šanci se zhojit a podporujeme regeneraci na všech úrovních. V těchto případech je EFT skvělým a potřebným doplňkem ke konvenční léčbě.

Stresový hormon kortizol je nebezpečný především pro zažívací trakt, imunitní a hormonální soustavu.

2-3 sezení si také mohou vyžádat různé druhy strachu a úzkostí, kde se téma vleče delší dobu. Je rozdíl, pokud pracujeme na problému, který se již uzavřel (byť v nás stále žije), nebo je ten problém stále aktivní.

Vždy pracujeme se třemi rovinami stresu:

STRES KTERÝ ZPŮSOBIL VZNIK PROBLÉMU – STRES KTERÝ JE NAVÁZÁN NA VZNIK PROBLÉMU – A STRES ZE STRACHU DO BUDOUCNA, CO PROBLÉM PŘINESE

Zkrátka vždy je potřeba zpracovat minulost, přítomnost a budoucnost.

3/ PROBLÉMY, KTERÉ VĚTŠINOU VYŽADUJÍ DLOUHODOBĚJŠÍ PRÁCI S EFT

Sem patří vše, co se vleče od dětství, následky špatného rodinné zázemí, z toho vyplývající například úzkosti, sociální fobie, nízké sebevědomí, špatná přesvědčení, neúspěch, bloky a nefunkční programy. Dlouhodobé, mnohačetné zdravotní obtíže.

Všude tam, kde se opravdu rozhodnete přepsat celou svoji minulost, tak aby vás neovlivňovala i v současné chvíli.

Zase pro představu, pokud vaše obtíže způsobuje jedna traumatická událost v jinak harmonickém dětství s podporující rodinou, pak je to většinou otázka jednoho sezení. Pokud však je váš život řadou nešťastných příhod a ani jste se neměli o koho opřít, je jasné, že o to víc času zabere zbavit se emočních zátěží s tím spojených.

Nemluvě o tom, že dlouhodobý stres si v takovém případě nejspíš také vybírá svoji daň a množí se i zdravotní obtíže. Což jsou opět další a další kapky do pomyslného „stresového“ poháru.

Když se rozhodnete pro zásadní změnu nastavení svojí mysli (ať už kvůli zdraví nebo kvůli sobě) pak je potřeba v začátcích pracovat co nejčastěji, aby se povedlo překlopit fungování těla ve vlastní prospěch. Všechno ve vašem těle a mozku je nastaveno nějakým způsobem a je potřeba to přebudovat, což si s největší pravděpodobností nějaký čas a energii vyžádá.

Je to stejné, jako když se rozhodneme cvičit a chodit do fitness centra. Také to bude trvat pár týdnů a mnoho návštěv posilovny, než uvidíme první výsledky. Nemáme po prvním cvičení pocit, že to nefunguje. Víme, že to nějakou dobu potrvá a dáme si prostor.

Nikdy však není pozdě. Neuroplasticita mozku je obrovská a jde jen o to, uvést do života změny a zafixovat je. Přestat být obětí a stát se tvůrcem.

Nicméně ačkoli v tomto odstavci hovoříme o dlouhodobější práci s EFT, pořád se pohybujeme v řádu měsíců, nikoli roku, nebo více let, jak je to běžné v klasických behaviorálních terapiích.

A PRO KOHO EFT NENÍ DOBRÁ VOLBA?

EFT je velmi účinné a jeho výsledky jsou měřitelně vědecky ověřené. Je jen otázkou času, kdy se dostane do středního proudu medicíny a bude se běžně používat. Ale podle jisté studie prý trvá 20 let, než se v medicíně podaří plošně prosadit nové metody, takže si na používání EFT v mainstreamu ještě chvíli počkáme.

Pokud však nejste nakloněni podobným metodám, nechcete na sobě pracovat, zásadně nevěříte propojení těla a mysli, nechcete zkoušet nic neověřeného a jste přesvědčeni, že tato metoda není pro vás, pak máte nejspíš pravdu.

Vždy je pouze na nás, jaké volby učiníme a každý problém má svůj poločas rozpadu. Pokud nazrál čas pro řešení vašeho problému a stále si nejste jisti, že je metoda EFT vhodná i pro vás, zavolejte, napište a probereme to společně.

Budu se těšit.

S přáním krásného léta se loučí,

Markéta Zachariášová

kouč a praktik EFT