Z mojí praxe – Akutní zánět štítné žlázy

Jak moc je práce se stresem a emocemi potřebná a důležitá, se nejlépe ukazuje na reálných případech z praxe a o jednom takovém případu bych vám dnes ráda napsala.

Bohužel, z většinového pohledu je v České republice stále ještě pohled na vztah mezi emocemi a nemocemi úplně v plenkách a navíc jsme zvyklí v souladu s naší medicínou hledět na nemoc jako na něco statického, ve velké míře neměnného a tudíž obtížně ovlivnitelného. Jak říká biolog Dr. Bruce Lipton: Naše medicína nás staví do roli oběti, ale my přece žádné oběti nejsme!“

Proto je mi bližší pohled celostních systémů, které „nemoc“ vnímají spíše jako nerovnováhu. To dává větší prostor pro manévrování a vkládá odpovědnost zpět do rukou osoby, kterou nerovnováha postihla. Nemoc/nerovnováhu je většinou možno ovlivnit z vícero směrů (úprava životosprávy, jídelníček, pohyb, byliny, masáže atd.), já jako emoční kouč a terapeut se spolu s klientem zaměřuji na emoční stránku věci.

EFT a podobné systémy pracují (zjednodušeně řečeno) na základě „pojďme snížit stres a uvidíme, o kolik blíže se nám podaří k rovnováze dostat“. Pokládám za nemoudré, když si někdo připisuje zásluhy na vyléčení, neboť jediný, kdo vládne úzdravnými mechanismy je tělo a my mu uvolněním stresu děláme pouze prostor.

Pro laika jsou tyto věty nejspíš příliš abstraktní a tak, pro lepší představu, vám konkrétně nasdílím, jak to vlastně může fungovat. Jak se s vědomým klientem, který není ochoten pasivně čekat s nataženou rukou na prášek od doktora, může podařit téměř zázrak.

Vždy má totiž největší šanci na úspěch ten, kdo je připraven pracovat, protože ví, že jeho zdraví je JEHO ODPOVĚDNOST A PRÁCE.

Jak to tedy bylo s tou štítnou žlázou?

Štítná žláza je vlastně náš emoční štít. Paní B. se mi s těmito obtížemi poprvé ozvala začátkem léta, 23. června tohoto roku. Už jsme spolu dříve s úspěchem pracovaly, takže neváhala a obrátila se na mně znova.

V SMS zprávě stálo:

 „Jsem úplně na šrot, psychicky na dně. Bolí mě celé tělo, ucho, krk. Mám zimnice, strašně se potím, jsem hrozně unavená, jako moucha. Podle výsledků z krve mám asi něco se štítnou žlázou, mám jít na endokrinologii, jsem tam objednaná na 6.7.,to bude sono štítné žlázy. Mám hrozný strach, co mi je a pořád myslím na nejhorší.“

Protože jsem v tu dobu byla mimo republiku, pracovaly jsme nejdříve pouze ve zkráceném SOS módu po telefonu a ťukaly pomocí EFT největší strachy, obavy a stres. Klientka také dostala různá doporučení, jak pracovat sama, co a jak si vizualizovat a hlavně jak denně alespoň chvíli pracovat na snižování hladiny stresu.

Také jsem jí doporučila dle obtíží přípravky od firmy Energy.  Produkty od Energy mám velice ráda a pokud jsem si jistá, co konkrétně doporučit, tak samozřejmě velice ráda poradím. Při akutních obtížích je vždy s výhodou využít co nejvíce cest. Tady byla volba poměrně jednoznačná.

S užíváním paní B. začala 26.6. Poté jsme ještě dvakrát telefonicky z ciziny řešily největší obtíže a psaly si skoro každý den textové zprávy.

1.7.  poprvé přišla zpráva, že se cítí o něco lépe, byť je pořád unavená

5.7. jsme se konečně mohly vidět na osobní sezení. Dostaly jsme se tak poprvé cíleně a v klidu k hlavní příčině obtíží, který kulminoval na začátku jara obrovskými pracovními stresy. Kombinace EFT, NLP, Matrix Reimprintig atd. přinášela klientce okamžitě obrovskou úlevu. Další dny po sezení se cítila lépe a lépe a už neměla žádné bolesti.

6.7. první návštěva endokrinologie. Den po našem sezení se na sonu potvrdil nález – akutní zánět štítné žlázy. Perlička je, že se prý na sonu objevil přesný obraz toho, co paní B. předtím viděla při naší práci s vizualizací. Lékař tedy předepsal Acylpirin a Prednison, ale protože se klientka cítila již o mnoho lépe, rozhodla se s předepsanými léky zatím počkat. Nejen, že jí bylo subjektivně lépe, ale i objektivně byly krevní testy oproti výsledkům  z 20.6. o mnoho lepší.

Po stanovení oficiální diagnozy jsem ještě doporučila další přípravky od Energy.

19.7. mi přišla nová sms a tam stála nádherná zpráva: „Je mi úplně dobře“. Naše radost neznala mezí.

27.7. kontrola na endokrinologii – vše se zlepšilo (Prednison prý bude možné postupně snižovat, paní se neodvážila přiznat, že kortikoidy nebere)

22.8. kontrola na endokrinologii – výsledky krevních testů a hodnoty hormonů naprosto v pořádku.

(K údivu ošetřujícího lékaře, protože prý „většinou po akutním zánětu štítné žlázy dochází k hypofunkci a musejí se hormony doplňovat uměle“.)

No jak by ne. Když začne něco v těle alarmovat a my to zastavíme Prednisonem (kortikoid), je to stejné, jako bychom vypnuli blikající kontrolku PORUCHA MOTORU a tím, že přestala svítit, si mysleli, že je motor OK.

My však kontrolku poslechly a motor vyčistily a promazaly. Mohl začít znova dobře fungovat. Pro tuto chvíli je zaplaťpánbu štítná žláza paní B. v rovnováze. A protože jsme na dalších setkáních pracovaly i na tom, aby do budoucna už k takovému emočnímu přetížení nemuselo dojít, doufám, že ještě dlouho v pořádku bude.

Ale víte, jak to je … rovnováha je křehká záležitost a je potřeba na ní myslet každý den. Ona totiž okamžitě reaguje na naše emoční/psychické stavy a také jako software neustále přechroustává to, co je již v systému uloženo. To se pak může najít stará chyba a tělo zase začne upozorňovat na to, co je potřeba řádně spravit. Z toho plyne ponaučení, že i emoce se musí vzít občas od podlahy, jako u „emočního štítu“ paní B.

Tímto bych také chtěla ještě jednou poděkovat mé úžasné klientce za důvěru a také povolení zveřejnit pro poučení její příběh. Děkuji z celého srdce.

Tak ať se daří,

Markéta Zachariášová

Další články a případy z praxe si můžete přečíst zde.