7 důvodů, proč miluji EFT

Velmi dlouho jsem přemýšlela, jak nejlépe představit metodu EFT. Je to široké téma a dá se na něj nahlížet z mnoha úhlů pohledu. Nakonec jsem se rozhodla, že napíšu, proč jsem si EFT zamilovala já. A proč jsem každý den šťastná, že mi tato metoda přišla do života a že s ní mohu pracovat.

1/ EFT miluji pro svobodu, kterou mi přineslo

Ano, skutečně bych už velmi nerada byla tou osobou, kterou jsem byla před tím, než jsem EFT objevila.

Byla jsem plná strachu. Bála jsem se o sebe, o manžela, o děti. V mojí mysli se odehrával jeden katastrofický scénář za druhým. Také jsem dusila svým strachem a péčí všechny okolo. Tento neustálý stres mi způsoboval zažívací obtíže, bolesti zad a dlouhá léta mi nevysvětlitelně červenalo oko.

Samozřejmě jsem si to ani moc neuvědomovala a považovala jsem to za normální. Je přece normální se bát, je přece normální mít nějaké zdravotní obtíže, jsou to přeci běžné věci.

Pak mi přišlo do života EFT. Emotional freedom technique – Techniky emoční svobody.

Pochopila jsem, že to normální fakt není. Odstranila jsem svoje strachy a negativní přesvědčení. Konečně žiji s lehkostí a radostí, kterou jsem předtím tak postrádala.

Nežiji s balvanem strachu, protože vím, že všechno má svou příčinu a ta lze pomocí EFT zpracovat a odstranit.

Překvapivě, zažívací obtíže, záda ani oko, mě už dávno netrápí.Samozřejmě, život je dynamický proces a neustále je co ladit – o tom ale život a osobní rozvoj je.

2/ EFT je pro mě poklad, který jsem hledala téměř 30 let

Původně jsem vystudovaná zdravotní sestra. Těšila jsem se, jak budu pomáhat léčit. Jenže chyba lávky. Na SZŠ jsem pochopila, že v našem zdravotnickém systému se většinu času pouze ošetřuje, než léčí a uzdravuje. To mě neuspokojovalo. Medicína tak pro mě nepřipadala v úvahu.

Bylo mi od začátku jasné, že zdraví ovlivňuje zcela zásadně psychika. Jenže co s tím? Jak ovládnout psychiku? Jak propojit psychiku s tělem? Co by mohlo člověka skutečně vyléčit? Jak to spolu všechno souvisí? Odpovědi jsem musela hledat sama.

Hledala jsem opravdu dlouho a prostudovala kde jaký holistický směr. Knihy o psychologii. Nic mně zcela nepřesvědčilo.

Až jsem nakonec po letech našla EFT. Pro mě zázrak. Úžasná metoda, která RYCHLE A HMATATELNĚ ulevuje psychice a tím přeneseně i zdraví. Pochopila jsem, že tělo a mysl propojuje náš energetický systém. A pracovat s ním můžeme přes meridiány, které zná tradiční čínská medicína už pět tisíc let.

Je to rychlé, svižné, účinné. Vrací nám to zpátky odpovědnost do rukou.

Už v průběhu prvního půlročního výcviku EFT jsem žasla, jak ohromný potenciál EFT má. Kolik lékařsky „neřešitelných“ zádrhelů umí rozmotat!

U nás jsme s používáním EFT zatím na začátku, ale ve světě už to běží jak po másle.

Tato metoda byla například organizací amerických veteránů vyhodnocena jako jedna z nejúčinnějších metod, léčících PTSD (post traumatická stresová porucha). V Austrálii se Psychologem roku 2019 stala lékařka, která používá ve své praxi výhradně EFT.  Účinky EFT už se vyhodnocují klinicky, v randomizovaných vědeckých studiích, ale o tom ještě později.

3/ EFT pracuje na příčině

Vždycky mě štvalo, že u chronických chorob naše medicína hasí jenom následky. Co je tedy skutečná příčina našich obtíží? Na přelomu tisíciletí s tím začaly konečně přicházet i oficiální vědecké kapacity. Všechno začíná v hlavě.

Příčina je v prožívání a v tom, jaké emoční zápisy v sobě neseme. Tedy neurčují nás geny, ale to, jaké svým vnímáním a nastavením dokážeme udělat vnitřní prostředí svému tělu. Dědíme pouze vzorce chování.

Jako říká biolog Dr. Bruce Lipton, naše biografie se stává naší biologií. Žijeme zkrátka podle toho, co máme uloženo od narození ve svém podvědomí. Je tam naprosto všechno, každá vzpomínka a každý okamžik našeho života a energie převažující v podvědomí určuje směr našeho života a zdraví.

Negativní vzpomínka nebo zápis tak je skutečnou PŘÍČINOU většiny našich problémů.

Zpracujeme-li negativní vzpomínku nebo zápis, přičemž změníme jeho pomyslné znamínko z negativního na neutrální, nemůže nám dále ovlivňovat náš současný život. Tělo se dostane do homeostázy a tam už se samo dokáže vypořádat téměř se vším.

4/ EFT není žádné EZO

Tedy popravdě může být-ale nemusí. Záleží na úhlu pohledu a způsobu použití. Tím, že mám klasické zdravotnické vzdělání a mnohaletou praxi v něm, potřebuji určitou rovnováhu. Já sama přesah v životě vyhledávám. Ale pokud nabízím nějakou službu (v tomto případě EFT), potřebuji mít absolutní jistotu že to, co nabízím, prokazatelně funguje. Požaduji i vědecké důkazy.

Což naštěstí EFT už má. Výsledky nejnovější vědecké studie z roku 2019 si můžete prohlédnout zde:

Jazykem klasické medicíny můžeme říct, že EFT pracuje především v rovině odstraňování stresu. Chronický stres způsobený negativními myšlenkami, přesvědčeními nebo vzpomínkami totiž dělá z našeho těla toxickou skládku.

Vnitřní neurochemický řád těla neustále vytváří mnoho látek, které utváří naše vnitřní prostředí. Tento vlastní neurochemický řád je pro naše zdraví daleko zásadnější, než cokoliv mikroskopického z vnějšího prostředí.

Jakmile zpracováním negativních událostí přestaneme tělu vytvářet chronický stres, snižujeme produkci kortizolu a tělo se může začít uzdravovat.

5/ EFT má obrovsky široký záběr

Jak jsem se zmínila v bodu výše, EFT může být také ezo, ale jeho výsledky jsou ověřitelné.  Může pracovat v rovině tělesné, psychické, mentální, vitální a může pracovat v rovině duševní i duchovní. Stejně jako může pracovat na snižování kortizolu, tak může pracovat na odblokování čaker. Může odstranit alergie i bloky v osobním rozvoji. Také může být velmi jednoduché a zároveň velmi sofistikované.

Fungovat však, pokud se dělá správně, bude vždy.

Což mi velice vyhovuje, protože takový záběr mám i já. Dokážu s klientem mluvit jak lékařskými termíny, tak i na jakékoli jiné úrovni, kterou si sám zvolí a která mu vyhovuje.

6/ EFT je nejlepší nástroj k osobnímu rozvoji

Většina lidí žije s představou, že máme danou nějakou povahu a že se s tím nedá moc dělat. Nová neurobiologická věda přichází s tím, že je to mýlka. Mozek můžeme připodobnit  k počítači.

Zdá se, že se rodíme s vyčištěným hardwarem. Do něj si během prvních 6-7 let života natáhneme software. Ten se zcela přizpůsobí prostředí, ve kterém žijeme. Okopírujeme programy bytostí, se kterými žijeme. Ovšem bez jakéhokoli firewallu, bez ochrany.

Do věku 6-7 let se nám tak do podvědomí zapisuje naprosto všechno bez ochrany naší vědomé mysli. Ukládají se tam všechny životní vzorce rodičů, babiček, dědečků atd. Jejich názory, jejich kritika. Ukládá se tam naprosto všechno a z těchto uloženek se pak stávají naše přesvědčení.

Ve výsledku tato přesvědčení, uložená hluboko v naší podvědomé mysli, ovlivňují opět celý náš život. Pokud s nimi něco neprovedeme.

Například: Je skutečně těžké dosáhnout hojnosti a úspěchu, když v podvědomí sedí babička a říká, že „žádnej bohatej nikdy nebyl poctivej“ a podobně.

Přesvědčení a vnitřní nápisy na zdi nás velmi často blokují a drží nás zpátky. Mozek neustále jede na plné obrátky. Zatímco za jednu vteřinu si stihneme uvědomit v mysli cca 40 podnětů, tak počítač v podvědomí zpracuje cca 40 milionů věcí.

Takže to:

-co si o sobě myslíme

-naše představy o sobě samých,

-sebevědomí

to vše vychází z toho, co jsme o sobě slyšeli jako děti. Z toho, jak se k nám chovali. Jaký jsme si udělali obrázek jako malí.

Nikdy nemůžeme vědět, kdo doopravdy jsme, dokud se vědomě s těmito zápisy nekonfrontujeme. Dokud se nezbavíme starých emočních zátěží, které nás drží při zemi. Programy souvisí s celým naším nastavením, se všemi oblastmi života.

7/ EFT je úžasně hravé a tvárné

Metoda EFT je nesmírně kreativní a dá se s ní pracovat na různých úrovních a různými způsoby. Co terapeut, to vlastní postup. V tuto chvíli existují po celém světě rozličné směry EFT a věnuje se mu spousta lidí. Je zajímavé sledovat, jak kdo s EFT používá.

Já při práci s EFT intuitivně vybírám a kombinuji z palety možností to nejvhodnější v danou chvíli pro daného klienta. Při výběru mi pomáhá i znalost typologie. Jinak pracuji s tělesným typem, jinak s logickým nebo intuitivním. Mojí absolutně nejoblíbenější metodou je však stále:

MATRIX REIMPRINTING

Po letech zkušeností mohu s jistotou prohlásit, že to je absolutně nejrychlejší způsob práce s EFT, energie se při práci s matrixy mění naprosto hmatatelně. Pracuje s hologramy vědomí a s jejich otisky v našem energetickém systému. Bloky „zamrzlé energie“ se rozpouští rychlostí světla. Jeden obraz, který by se proťukával s klasickým EFT hodinu, je hotový během chvilky.

Další výhodou je využití Matrix Reimprinting jako doplnění chybějícího zdroje. Tam, kde nám něco chybělo a potřebujeme to energeticky doplnit. Práce s hologramy vědomí  se tak dá využít nejen terapeuticky, ale i koučovacím způsobem při zaměření na budoucnost.

EFT je zkrátka jako sochařská hlína. Záleží na tom, kdo s ní pracuje a jak s ní dokáže tvořit. S jakým záměrem. Jaké má znalosti, zkušenosti, rozhled a úroveň vědomí.  

Přeji vám, pokud se někdy pro EFT rozhodnete, abyste našli terapeuta, který s vámi dokáže vysochat něco krásného. Nespokojte se jen s uplácanou kuličkou.

Markéta Zachariášová, kouč a praktik EFT

Případy z mé praxe si můžete přečíst na mém blogu: www.marketazacharias.cz/blog

Ráda vás uvidím také v mojí FB skupině Od stresu po zdraví