Jak se zbavit dermatitidy

Představte si, že se jednou až dvakrát do měsíce v noci vzbudíte s panikou. Cítíte, jak vám natékají rty, spodní část obličeje a objevuje se ošklivá, červená vyrážka. Nejen, že to příšerně pálí a svědí, ale navíc víte, že máte zkažených minimálně deset dní. Budete vypadat strašně, nedá se to nijak zamaskovat. Puchýřky mokvají, nedrží na tom makeup. Bolí to, svědí a pálí při jídle, mluvení, úsměvu. Nateklé rty praskají. A vy vůbec nevíte proč.

Všude si připadáte jako exot, lidi koukají, někdo se vyptává.
Je to BEZNADĚJ.

Tak vyrazíte na kolečko praktik-kožní-alergologie-imunologie. Měsíce ubíhají. Diagnóza? Prý asi periorální dermatitida. Výsledky vyšetření s nulovým výsledkem. Píšete si seznamy, co jíte, chcete v tom najít nějakou logiku. Zhruba po roce je definitivní, že z lékařů opravdu nikdo netuší, co vyrážku způsobuje a tu a tam některý utrousí, že to „máte asi psychický“. To vás dorazí. Copak jste nějaký blázen? Nakonec vám nabídnou žádanku na psychiatrii. Co zkusit antidepresiva? To už je vrchol beznaděje.

Říkáte si ZKUSÍM COKOLI.

Zhruba v tomto rozpoložení ke mně na podzim dorazila zoufalá klientka. Je ochotná už vyzkoušet všechno. Tak začínám jako vždy pátrat po podrobnostech. Hledáme souvislosti. Kdy se to objevuje, v kolik hodin v noci ji to budí, které dny se to většinou děje. Vypadá to na noc z neděle na pondělí, nebo z pondělí na úterý. Samotnou ji to zaujme, takhle o tom ještě nikdy nepřemýšlela. Čas, kdy se budí? Zhruba mezi jednou a třetí hodinou v noci. To je podle čínských orgánových hodin okruh jater, jejichž hlavní emocí bývá vztek. (Tuto informaci si nechávám zatím pro sebe, nikdy klienty dopředu neovlivňuji).

Začínáme tedy společně přemýšlet, co se většinou děje o víkendu a situace se začíná vyjasňovat. Ukazuje se, že stresovým spouštěčem, který má nejspíš na svědomí vyrážky na obličeji, jsou odjezdy z chalupy. Obrovský vztek na celou rodinu, na manžela. Nikdo jí nepomůže, honí se jak hadr na holi, zatímco ostatní si v klídku užívají poslední chvíle na chalupě. Vztek s bezmocí. Pocity méněcennosti. Kdyby jí měli rádi, tak se přece zeptají, jestli nepotřebuje pomoci!

Začíná to dávat smysl

Odstraňujeme pomocí EFT vztek i všechny přidružené emoce, stejně jako stres, který vyrážka přináší. Pomocí pokročilé formy EFT Matrix Reimrinting (hologramy vědomí) zpracováváme pocity méněcennosti, které samozřejmě vznikly v dětství. Pracujeme také na přesvědčeních, že není správné projevovat emoce a říkat si o pomoc. Nakonec paní ještě dostává instrukce, jak a kam ťukat, kdyby se v noci zase začala vyrážka objevovat.

Zatím to však není potřeba, protože už půl roku je paní bez vyrážky. Šťastná. Její noční můra je pryč. Ví, co to způsobilo a kdyby se náhodou vyrážka znovu objevila, nebude propadat panice a beznaději, protože ví, co s tím.

O čem je psychosomatika?

O stresové zátěži. Neznamená, že jsme blázni nebo psychicky narušení. „Jen“ jsme prožili nebo prožíváme v nějaké oblasti života vyšší míru stresu. To způsobí, že má naše tělo úplně jinou chemii. EFT měřitelně po jedné hodině ťukání snižuje hladinu kortizolu (nejnebezpečnější stresový hormon) o 37%. Vyklíčování stresového spouštěče a následně zpracování pomocí EFT tak může zásadně napomoci navrácení životní rovnováhy v mnoha ohledech.

Krásné jaro bez vyrážek přeje,

Markéta Zachariášová

Více o metodě EFT zde

Další možnosti použití a případů z praxe naleznete zde