Co znamená bolest zad a jak se jí zbavit?

Blokují se vám někdy záda? Lámete si hlavu, proč se to děje, co ta bolest zad asi znamená? Pak vás asi nepřekvapí, že za bolestmi zad často stojí stres a emoce.

Někdy vám to dokonce lékaři sami řeknou – že „to“ máte od nervů, nebo „to“ máte v hlavě, případně nazvou vaše obtíže jako psychosomatické. A vy s tím třeba nesouhlasíte, nebo nevíte, co si pod tím máte představit. Přece nejste „na hlavu“!

No samozřejmě, že nejste. Celé to jen znamená, že jste možná měli nebo máte nějaký stres. To může být také matoucí a zavádějící, což vysvětluji ve článku 7 kroků k životu bez stresu. Doufám tedy, že po přečtení tohoto článku budete mít ve spouštěčích obtíží poněkud jasněji.

Psychosomatika = emoční stresová zátěž

  • UPOZORNĚNÍ
    • Pochopitelně, že bolesti zad mohou mít tisíc a jednu příčinu, takže pokud jsou vaše obtíže chronické nebo výrazné, vždy vyhledejte odborníka. Jděte na to z více úrovní, nechte lékaře či fyzioterapeuta posoudit váš stav, upravte například životní styl, pohybové stereotypy, podstupte rehabilitaci a tak dále.

Když nic nepomáhá

Když vám však nic z klasické nabídky nepomáhá a vás stále bolí, co by bolet nemělo, dokonce vás třeba bolí záda dál navzdory operaci, nebo máte záda bez nálezu a bolí, anebo máte nález a chcete se cítit lépe, potom začněte pátrat dál.

Snad vám v pátrání trochu pomůže i tento článek.

Kde pátrat?

I z hlediska psychosomatiky totiž může mít vaše bolest zad tisíc a jednu příčinu a vždy je potřeba hledat váš individuální spouštěč a individuální emoční stresovou zátěž. Nikdy se nespokojte s obecně popsanými příčinami! Pracovala jsem už se stovkami lidí s nejrůznějšími obtížemi, ale nikdy nebyla příčina stejná, byť byla třeba stejná i diagnóza.

Buďte chytřejší a nehledejte v knihách, ale vždy především hlavně v sobě. Neposlouchejte od boku hozené „ezo“ diagnózy, to je většinou úplný nesmysl a navíc třeba zbytečná zatěžující sugesce (co jsme jich s klienty už odťukali!).

Příběh paní Kláry

Nedávno mi napsala email moje milá klientka, říkejme jí třeba paní Klára.

Celá překvapená a nadšená mi popsala svůj příběh s bolestí zad. (Pro úplnost ještě upřesním, že s paní Klárou pracuji už delší čas a s Technikami emoční svobody je obeznámena už velmi dobře nejen z našich osobních konzultací, ale také jako účastnice mých EFT workshopů a členka facebookové skupiny Od stresu ke zdraví s EFT pro ženy. Je nadšenou každodenní uživatelkou EFT a ve svých emocích už umí velmi dobře číst.)

„O víkendu na začátku května jsem jako obvykle poklízela v kuchyni. Byla jsem sama doma a užívala jsem si to. V klidu a pohodě jsem si dělala potřebné a měla jsem vlastně docela dobrou náladu. Proto mě strašně překvapilo, že se mi vlastně z ničeho zablokovaly ukrutně záda.

Nemohla jsem se vůbec hýbat, bolest mě úplně paralyzovala.

Samozřejmě jsem začala ťukat EFT proti bolesti, tak se mi z nejhoršího ulevilo, ale stejně to bylo pořád hodně bolestivé a nemohla jsem se toho zbavit.

Za několik dní jsem navštívila fyzioterapeutku, která mě prohlédla a zkonstatovala, že fyzicky jsou záda v naprostém pořádku a že není důvod, proč by mě měla bolet. Takže mi bylo jasné, že budu muset zabrousit s EFT ještě hlouběji. Jak jsme o tom mluvily na workshopu.

Potřebovala jsem si na to udělat čas a klid, což u nás doma není úplně jednoduché, ale nakonec jsem prostě všechny ven vyhnala a udělala si chvilku pro sebe a hlavně svoje záda, protože ta bolest byla opravdu nepříjemná a hodně mě omezovala.

Začala jsem tedy ťukat a vrátila jsem se do okamžiku, kdy se mi ta záda zablokovala. Pátrala jsem ve vzpomínce, co tam bylo, kontrolovala jsem všechny vjemy a vzpomínala, na co jsem myslela. Po nějaké chvíli mě to došlo a ta síla emocí, která následovala, byla až ochromující.

Teprve v té vzpomínce mi došlo, že mi k uklízení hrálo rádio, které jsem ale téměř nevnímala. Vědomě mi při uklízení ani do mozku nedoputovalo to, co brebentí moderátor!

A o čem to mluvil?

Že zítra bude Svátek matek a že nemáme zapomenout.

O maminku jsem přišla před necelým rokem. Všechny emoce a pocity s tím spojené jsou samozřejmě ještě velice živé a bolestné, ale ta téměř vědomě nepostřehnutá věta z rádia ve mě uvolnila obrovskou lavinu viny. Co jsem všechno měla udělat a neudělala, co jsem neměla dělat a nedělala, čím vším se cítím vinna.

Ťukala jsem i plakala jako o závod, ale záda se začala uvolňovat naprosto hmatatelně.

Úleva byla obrovská, jak na duši, tak na těle a za dva dny už byla záda naprosto v pořádku. Ani v nejdivočejším snu by mě nenapadlo, že za bolestí zad je schované tohle.“

Je to tak a já moc děkuji paní Kláře, že dovolila, abychom se mohli podělit o její osobní a velmi citlivou zkušenost která třeba pomůže dalším z vás pochopit, jak to vlastně s emocemi a emočními zátěžemi funguje.

Bolest zad, stejně jako jiná trápení má totiž většinou znamená nějaký ten šrám na duši a skvělé je, že se dá pomocí třeba EFT opečovat a zhojit, stejně tak jako se to povedlo paní Kláře.

Není totiž vyloučeno, že kdyby to neodstranila, začala by se tato zátěž zapisovat do těla ještě víc a nakonec by už mohla být v těle hmatatelná v podobě nějakého mechanického bloku či fyzického zatuhnutí či podobně.

Takže jestli vás něco bolí, zkuste paralelně s klasickou léčbou i uvolňovat svoje emoce, to se hodí naprosto vždy. Jednoduše můžete začít třeba s EFT skriptem proti stresu , při bolesti pak s EFT skriptem proti bolesti . Obecný základ práce s EFT najdete v Základním receptu EFT .

No a pokud to chcete rychle a bezpracně, tak se objednejte!

Prima dny vám přeje,

Markéta Zachariášová

emoční kouč a praktik EFT