Zasloužíte si být šťastni?

V životě by mělo platit stejně jako v letadle pravidlo kyslíkové masky. To znamená prvotně uspokojit vlastní potřeby a teprve následně potřeby všech okolo. Existuje průzkum, ze kterého vyšlo najevo, že pro předepsaný lék si do lékárny nepřijde 30% lidí, z lidí co si lék vyzvedlo je však schopno lék pravidelně užívat jen 50% lidí, takže z celkového počtu dostáváme pouhých 35% lidí.

Pouhých 35% lidí, kteří si sebe cení natolik, že pro sebe něco dělají. To už o něčem vypovídá.

A nyní si to srovnejte se situací, že se totéž odehrává v případě našeho domácího mazlíčka či dítěte. Tam okamžitě jdeme, vyzvedneme, řešíme, dohlédneme na předepsané dávkování atd. Proč tomu tak je? Protože to má pro nás velkou cenu, tudíž máme motivaci.

Jenže největší psychologický problém, prvotní problém mnoha lidí spočívá podle lékařů, psychoterapeutů a psychologů v našem přesvědčení, že si vlastně ani nezasloužíme být šťastní, vitální, majetní, nebo úspěšní. Přesněji řečeno, velkou cenu pro sebe nemáme. Je to hodně zajímavý ukazatel priorit, když je člověk zjistí, že je schopen udělat víc třeba pro křečka než pro sebe.

Pojďme to změnit. O čem jste vy přesvědčeni, že si nezasluhujete?

Použijeme Základní recept EFT a budeme poklepávat tyto afirmace na meridiánových bodech:

3x na malíkové hraně „I přestože si myslím, že si nezasloužím (zde uveďte vaše téma), zcela a kompletně se akceptuji.“

Dále dvě sekvence na všech meridiánových bodech:

„Přijímám se se všemi svými slabými i silnými stránkami. Omlouvám se, že jsem se soustředil (a) pouze na to, co je negativní. Nyní si to odpouštím. Pouštím a nechávám odejít všechny myšlenky na to, jak jsem bezcenný (á). Pouštím a nechávám odejít veškerá omezení a začínám si vážit sama sebe.

Nyní se rozhoduji pro své vnitřní bohatství. Nyní se rozhoduji pro štěstí, radost, zdraví, blahobyt a pro všechny dobré vztahy ve svém životě. Nyní stvrzuji skutečnost, že se mám rád (a). Otevírám se možnosti odpustit všem, kdo mají něco společného s mým negativním sebe obrazem.

Prosím o odpuštění všechny, kteří mají něco společného s mým negativním sebe obrazem. Děkuji za všechna požehnání ve svém životě, děkuji, děkuji, děkuji.“

Volně inspirováno knihou Ho´oponopono a poklepávání (Andrea Brucháčová a Ulrich Emil Duprée)

Více o metodě EFT zde.

Jaro plné krásných změn přeje

Markéta Zachariášová