Co to jsou emoční zátěže a proč se jich zbavit

Proč byste se měli chtít zbavit starých emočních zátěží? Co to vlastně emoční zátěže jsou? Dokážou emoční zátěže ovlivňovat náš život a naše zdraví?

Doufám, že se mi to podaří dnešním článkem uspokojivě vysvětlit a třeba vám ukázat spojitost a možnosti řešení tam, kde jste se dosud neviděli.

Emoce jako takové jsou úžasné. Vnášejí do života barvy, vzruch a potěšení. Je to něco, na co všichni okamžitě reagujeme (čehož například velmi využívá reklama a marketing). Emoce jsou zkrátka základ našeho života.

Z emocí vzniká pocit, z pocitu názor, z něho se vyvine přesvědčení a jsou z toho nakonec celé naše myšlenkové mapy. Jaký je rozdíl mezi pocitem a emocí si můžete přečíst také zde.

Bohužel, emoce mají, jako všechno na světě, i svou odvrácenou stranu.

Od útlého věku se totiž musíme potýkat také s emocemi negativními. A čím jsou emoce těžší, tím více jsou pro nás bolestivé, tak se je učíme ignorovat, nevnímat, nepřipouštět a ideálně zamést hodně hluboko pod koberec.

Kdysi jste třeba byli svědky něčeho velmi nepříjemného, byla to pro vás traumatická událost. Nemusíte být ani osobně účastni, mohli jste jen přihlížet. Třeba někde ve sklepě. Hodně rychle se to snažíte zapomenout, nikomu to neřeknete (styděli byste se) a necháte to prostě být.

Jenomže to je něco, co je dlouhodobě neudržitelná záležitost.

Přestože se vědomá mysl snaží zapomenout, pořád je v její kompetenci pouhých 5% obsahu. To, co nás ovládá, je z 95% je podvědomí a to frčí jako nejvýkonnější počítač (s tímto přirovnáním přišel v roce 1998 dánský vědec a filozof Tor Norretranders) .

V podvědomí je uloženo naprosto všechno a jak si tak neustále pracuje a zpracovává 20 milionů podnětů z vnějšího okolí za vteřinu (zdroj např. Bruce Lipton, Biologie Víry), buďte si jisti, že se tam i „sklep“ může několikrát denně protočit. Nemluvě o tom, že v každém okamžiku, kdy se někde mluví o jakémkoli sklepu, nebo ucítíte sklepní „odér“ se v podvědomí může odehrát celá traumatická událost znovu. Bohužel to ani nemusíte zaznamenat, ale spustí se automatická stresová reakce těla.

Tím se dostáváme k jádru věci. Negativní emoce, které jste prožili, i když jste je prožili už dávno, vám mohou stále způsobovat problémy.

Nezpracované emoční zátěže velmi významně přispívají ke vzniku chronického stresu a mnohdy jsou tyto situaci na pozadí zdravotních obtíží. O tom se už přesvědčila ohromná spousta lidí, které se podařilo zbavit emočních zátěží a mohou tak žít zdravější a spokojenější život.

Jediná silná nezpracovaná emoce může způsobit jak fyzické, tak psychické problémy.

Nebo můžete mít někdy pocit, že bojujete pod vahou něčeho, co jde mimo vás. Že se život nevyvíjí, jak jste doufali, nedokážete udržet vztahy, vázne vám hojnost nebo spokojenost – i to mohou způsobovat nezpracované, uvězněné emoce.

Mnoho lidí dokonce cítí, že jsou starými emocemi zatíženi, ale nevědí, co s tím. A pro ty je EFT naprostým vysvobozením. V krátké době dokážeme díky EFT udělat z negativní vzpomínky vzpomínku neutrální. Pak už nám nemůže škodit, ani vyvolávat chronickou stresovou zátěž.

Když hledáme při sezení EFT příčiny vzniku obtíží a dostaneme se k nějaké potencionálně podezřelé události, většina lidí má automaticky tendenci odvrátit pozornost a říká něco v tom smyslu, že  „s tím jsem se už vyrovnal/a“. Když je však požádám, aby mi o té situaci pověděli pár vět, okamžitě se vyvalí slzy, nebo začne tělo vykazovat jiné známky stresu. Tím je jasné, že je daná emoce stále živá a tudíž je stále zdrojem chronického stresu a tak pochopitelně může způsobovat obtíže.

Většina lidí je ohromena, když zjistí, že jejich emoční zátěž je daleko skutečnější, než si dokázali představit. Pro podvědomí totiž neexistuje minulost a budoucnost – pro podvědomí je vše neustále tady a teď.

Pokud se vám tedy stále derou slzy, nebo se vám svírá hrdlo, rozbíhá tep, potí dlaně, nebo jakkoli tělesně reagujete na různé vzpomínky a události z minulosti, jsou tyto emoce stále živé a jsou to pro vás emoční, a tím pádem stresové, zátěže.

Ať už jsou to křivdy, stud, strach, nepochopení, odmítnutí, beznaděj, zklamání, frustrace, ponížení, žárlivost, zoufalství a tak dále, a tak podobně. Nejsilnější vliv a z pohledu zdraví a chronického stresu nejnebezpečnější  je, když jsou tyto negativní emoce a vzpomínky spojeny s rodiči a nejbližší rodinou.

Tip pro vás: Vyzkoušet na nějaké menší vzpomínce nebo negativní emoci Základní recept EFT a sami tak poznejte, jak vám EFT dokáže ulevit. Různé případy a více článků z mé praxe si můžete přečíst také zde.

Možná, že ve výjimečných případech lze s nezpracovanými negativními emočními traumaty prožít zdravý a spokojený život, ale vzhledem k tomu, že máme všichni nějakou pomyslnou nádobu stresu a hektický životní styl, je dobré mít přehled, jak je nádoba na tom. A kolik v ní ještě zbývá místa. Jestli si můžeme dovolit luxus vláčet s sebou všechny staré emoční zátěže.

Protože lehkost bytí, kterou nám může přinést to, že se jich zbavíme, je mnohdy k nezaplacení.

Přeji krásné léto plné radosti z vody a slunce,

Markéta Zachariášová

kouč a praktik EFT