Neuralgický bod zvaný maminka

Víte, kdo má bez ohledu na nás věk přímou linku do vašeho srdce, mozku, duše a limbického systému? Kdo nejsilněji tvoří vaši identitu? Kdo stále drží prst na pomyslném stresovém knoflíku, i když třeba spoustu let není mezi námi?

Ano, je to maminka. Možná s tím souhlasíte, možná třeba ne, ale to je tak jediné, co se s tím dá dělat. Dokonce je jedno, kolik vám je let, nebo kolik let je vaší mamince.

Maminka je většinou několik prvních let středobodem našeho vesmíru, nemluvě o společných měsících strávených v jednom těle. Dítě se do tří let považuje dokonce maminku za svou fyzickou součást. Maminky jsou úžasné a báječné a za mnohé jim vděčíme a s láskou děkujeme. Naše úzké spojení však má (jako všechno v duálním světě) svá pozitiva i negativa a o tom jako terapeut EFT cítím potřebu právě teď, před Vánoci, napsat.

V našem životě totiž existuje silně citlivá neuralgická pleteň, která se jmenuje rodina a v ní naprosto zásadní, nejcitlivější a často nejbolestivější středobod, maminka.

Chování rodičů k nám, jakákoli kritika, nepochopení, nepřijetí, zrada, křivda a nesoulad, nebo konflikty v dospělosti na nás působí nesrovnatelně silněji, pokud souvisí s maminkou a tatínkem. Takže kdykoliv budete hledat emoční příčinu svých zdravotních obtíží, vždycky hledejte nejdřív v rodině, protože ačkoliv se nás pracovní problémy také mohou silně dotýkat, tak to nejcitlivější se vždy odehrává tam.

Naši rodiče jsou pochopitelně otiskem svým rodičů a vychovatelů. Vlivem svého života, ranných zápisů a zážitků, událostí, konstelací, příčin a následků se chovají, jak se chovají. Z toho všeho vyplývá, jak pracují s našimi nejcitlivějšími místy. Nakolik si je uvědomují také jestli jimi manipulují vědomě nebo nevědomě, s láskou, nebo strachem.

Stačí jeden pohled

Pojďme si říct na rovinu, že například některé maminky bohužel dokážou naším knoflíkem vědomě negativně manipulovat přímo mistrovsky. Dokonale vědí, kam se strefit, strefují se rády a s chutí. Stačí jedno gesto, jeden pohled, jedno slovo a rozvibrují jemné předivo vašich nervů do těch nejvyšších otáček. A dokonce si to nemusíme ani uvědomit, pokud jsme pro jistotu, vědomě nebo nevědomě, odstřižení.

Takže radím -nikdy, nikdy, nikdy, nepodceňujte konflikty s maminkou, obzvláště pokud jsou dlouhodobé.

Problémy s maminkami (mohou to být věci staré spoustu let a maminka už nemusí být ani na živu!) nás zasahují přímo do srdce a způsobují tak obrovský chronický zdroj stresu. Pokud žijeme s pod palbou stresových hormonů, často se bohužel dostaví zdravotní obtíže. Jak poznat příznaky chronického stresu se můžete dočíst zde.

 Pak se také stává, že člověka tyto obtíže sužují dlouhou dobu, lítá s ním po různých lékařích a vyšetřeních, ale výsledek pořád nikde. Natož úleva. Není to vůbec ojedinělý jev, jak si můžete přečíst třeba zde.

Jak se někdy podaří EFT zázrak

Přesně s takovým problémem ke mně přišla nedávno paní Z. Čtyři roky se potýkala se silným tlakem v žaludku a problémy se zažíváním. U gastrologa byla pečená vařená, absolvovala všechna vyšetření od gastroskopie přes bůhvíco. Vyzkoušela různé léky na podporu zažívání. Chodila na rehabilitaci, jestli nemá někde skřípnutý nějaký nerv. Byla i na neurologii.

Ale „balvan v žaludku“ pořád nic.

Nakonec dorazila na doporučení kamarádky ke mně. Během krátké chvíle se vyvalily potoky slzí a už jsme pracovaly na uvolňování emocí ohledně maminky, která paní (ač dávno dospělé a také matce od rodiny) dělala ze života opravdové peklo.

Pomocí EFT jsme odťukávaly všechny křivdy, ústrky, vztek, lítost, nepochopení, pocity bezmoci a zrady. Uvolňovaly jsme emoce, které se střádaly od dětství přes pubertu, dospívání až do dospělosti. Protože většinou se v dětství utvoří s maminkou model, který jedeme ze setrvačnosti i v dospělosti.

A jak se naučíme reagovat na maminku, tak většinou podvědomě reagujeme i v interakcích s ostatními lidmi. Vzorce chování vzniklé do sedmi let věku používáme celý život.

Abych to zkrátila, během jednoho sezení se nám opravdu podařil EFT zázrak. Potíže, se kterými se paní trápila tolik let a za které za tu dobu zaplatila mnoho peněz po různých terapiích a vyšetřeních, byly po jednom sezení EFT prostě pryč. Žaludek byl najednou lehký jako pírko, po balvanu ani památky a zažívání je od té doby naprosto v pořádku.

Emoční zátěže totiž opravdu tíží a je to tak na světě zařízeno, že ty největší máme od rodičů a rodiče zase od svých. Svět se točí dál a z nás se také většinou stávají nakonec rodiče. A zase my máme v rukách „červené“ knoflíky svých dětí.

Je nejvyšší čas, abychom si dokázali uvědomit, co máme v rukách. S respektem a plným vědomím toho, jak naše chování a názory formují další generaci.

Bod číslo jedna je nepřenášet naše emoční zátěže na vlastní děti a prvním krokem může být vyčištění naší vlastní neuralgické pleteně včetně jejího středobodu. Ideálně s láskou, přijetím a pochopením.

Jako vždy připomínám, že na emoční trable máme vždy po ruce EFT a pochopit jeho základy můžete během chvilky třeba tady . Rychlou úlevu a v klidu strávené vánoční svátky v kruhu rodiny nám mohou pomoci také Bachovy esence.

Ať se vám daří a krásný adventní čas přeje,

Markéta Zachariášová